Barbus Barbus

0 comments

De vis Barbus Barbus (barbeel) heeft zijn plaats gevonden in de retentie vijver aan de Hendrik Verheeslaan in Boxtel, het symbool voor water, past goed bij de gemeente Boxtel aan de Dommel. De kunstenaar heeft deze sculptuur uit cortenstaal gemaakt.

In het groen, liggend op het water wacht een aangename verrassing. Dichterbij gekomen, doemt het beeld steeds verder op. Wat zou het kunnen zijn? Met een soortr kop en rechtopstaande ribben daagt het je uit. Eromheen lopend ontdek je dat de onderdelen ietwat gebogen zijn, waardoor het beeld lijkt te bewegen. Dit wordt versterkt door de "levendige" huid van het cortenstaal.. Door hun ritmische regelmaat voegen de losse elementen zich samen tot een krachtige zwemmende vis.

Met grote nauwkeurigheid heeft Marten Groen deze constructie uit cortenstaal gemaakt. Zij inspiratie voor het beeld onstaat tijdens een bezoek aan het paaigebied van de barbeel in het Zuid-Limburgse riviertje de Jeker. Vandaar zwemt de barbeel uit over de Maas en de Waal. Hij kan wel 120 cm lang worden. Lange tijd werd hij met het uitsterven bedreigd, maar door de betere bewaking van de wateren is de barbeel tegenwoordig weer in opmars. Wie weet komt hij ook naar de Boxtelse Dommel, het beeld van Marten Groen wijst hem de weg. Barbus Barbus thuishaven -de retentievijver - is aangelegd om de waterstand in de woonwijk Boxtel oost op pijl te houden. Het waterpeil wordt in deze vijver zo goed bewaakt, dat het beeld voortdurend op het water lijkt te 'drijven'.

Monumental constructies

Marten Groen is autodidact. Van beroep is hij werktuigbouwkundige, vandaar zijn precisie. Via tekenen en schilderen kwam hij uit bij de materieschilderkunst. Vervolgens hield hij zich bezig met de meubelvormgeving en het maken van houten- en stenen beelden. \maar bij het ontdekken van het cortenstaal was hij verkocht: "Er is geen geschikter materiaal om een groot werk te vervaardigen. Het is prachtig van kleur en tekeningen en verandert onder invloed van het weer van aanzien." Nauwgezet maakt hij monumentale constructies, waar hij zijn ziel volledig in legt.

Locatie: Retentievijver, Hendrik Verheeslaan, Boxtel
Kunstenaar: Marten Groen
Jaar: 2013
Materiaal: cortenstaal
Techniek: constructie

You might also like

Nightowl

Nightowl

juli 03, 2017
Tegen de wind in

Tegen de wind in

juli 03, 2017
Wait

Wait

juli 03, 2017

Leave a Reply